Hvad er lymfedrænage massage med pressoterapi?
Lymfedrænage med en pressoterapi-maskine er en pulserende massage. Du iføres bukser, ærmer og vest alt efter hvad, du skal behandles imod. Bukser, ærmer og vest, der er inddelt i flere luftkamre. Hvert enkelt luftkammer tilsluttes med slanger til en kompressor (pressoterapi-maskinen). Når maskinen startes, pumpes der luft ud i de enkelte kamre, hvorefter luften suges ud. Dette fortsætter med en pulserende rytme så længe behandlingen står på. Trykket fra kompressoren kan indstilles efter behov, og den pulserende rytme kan også varieres. Drænagen er rytmisk med stigende og aftagende tryk.

Lymfedrivende virkning.
Denne behandling har en lymfedrivende virkning. Behandlingen har samtidig en afslappende virkning på vores stressnervesystem (det sympatiske nervesystem). Lymfekarrerne udvider sig og lymfemotorikken øges. Et menneske består af 70% væske, som, når den påvirkes af rytmiske pulserende bevægelser, spreder sig som ringe i vandet. Derfor er lymfedrænage med presssoterapi så effektiv.
De klassiske massagegreb og relativ hårde tryk har ingen drænende virkning på lymfen, idet lymfekarrerne er fine. At trykke hårdt er som at trykke på en vandslange, der lukkes for gennemstrømningen. Det modsatte af den virkning, der ønskes.
Behandling med lymfedrænage.
En lymfedrænage-behandling med pressoterapi varer normalt 90 minutter. Lymfedrænagebehandling består altid af et samlet forløb, for at lære lymfesystemet at arbejde selv. Og for at opnå en reel udrensende virkning og en stimulerende effekt på immunforsvaret.

Udgangspunktet er, at der gives 5 – 10 behandlinger. De første 5 gives gerne med 2 om ugen, og de resterende med 1 om ugen. Men der kan være mange variationer i behovet for behandling. Derfor indledes en behandling altid med en konsultation, hvor behovet afdækkes. Alle kan dog have glæde af enkelte behandlinger, der virker afstressende og udrensende. Andre har glæde af en vedligeholdende behandling hver 4 – 6 uge.
Dette kan du selv gøre!
- Trække vejret helt ned i maven.
- Få mere motion.
- Øge mængden af frisk luft.
- Sidde og/eller sove med benene oppe.
- Spise sundt og helt undgå sukker og kulhydrater
- Anskaffe dig din egen pressoterapi kompressionspumpe.
Mulighed for tilskud til lymfødembehandling og/eller en pressoterapi-maskine.
Har du været i behandling for kræft og udviklet lymfødem, vil du normalt blive tilbudt lymfødembehandling på et sygehus i din region. men du har også mulighed for at søge om tilskud til din egen pressoterapikompressor og vil som hovedregel blive bevilget et tilskud.
Kildeangivelse:
- Per Boye Hansen, speciallæge, overlæge, Hæmatologisk afdeling, Roskilde sygehus, Københavns Universitet.
- Camilla Sachs, speciallæge, i almen medecin, Birkerød.
- Hans Carl Hasselbach, professor, overlæge, dr. med. Hæmalogisk afdeling., Roskilde sygehus, Københavns Universitet.